Gottland (2014)

O filme

Gottland je netradičný pohľad na dejiny 20. storočia v Československu. Poviedkový film predstavuje svojrázne osudy: osud Letenskej pláne s najväčšou sochou Stalina nahradenou obrovský bilboardom Václava Klausa, milenecký vzťah herečky Lídy Baarovej s Josephom Goebbelsom, príbeh lietajúceho spisovateľa v službách ŠtB Eduarda Kirchbergera, baťovskú ideu pásovej výroby i tragické rozhodnutie Zdeňka Admaca upáliť sa na protest proti fungovaniu spoločenského systému.

Každá z poviedok je formálne prekvapivá, či už využitím techniky rotoskopie v animovanej poviedke Lietiaci kôň, vytvorením nového „pásového filmu“ v poviedke 86 400 alebo originálnym spojením hraného filmu s realitou v poviedke Panenstvo Lídy Baarovej.Film vznikol na motívy slávneho knižného bestselleru Gottland od novinára Mariusza Szczygieła.

Projekt je koprodukciou medzi spoločnosťami BFILM, nutprodukce (CZ), Českou televíziou, FAMU (CZ) a spoločnosťou Centrala film (PL). Realizáciu projektu finančne podporili Státní fond kinematografie, Poľský filmový inštitút a Audiovizuálny fond.

Festivaly a ocenenia

Premiéra filmu sa uskutočnila 18.8.2014 v Prahe a medzinárodná premiéra na 30. medzinárodnom filmovom festivale vo Varšave.

Film Gottland získal tieto ocenenia: 

Silver Eye Award - Medzinárodný festival dokumentárnych filmov 2014, Jihlava, Česká republika
Špeciálne uznanie poroty - FAMUfest 2014, Praha, Česká republika

Film bol uvedený na týchto festivaloch:

30. Medzinárodný filmový festival, Varšava, Poľsko
12. Medzinárodný filmový festival Tofifest 2014, Torun, Poľsko
Medzinárodný festival dokumentárnych filmov 2014, Jihlava, Česká republika
Festival ľudských práv 2014, Bosnia and Herzegovina
FAMUfest 2014, Praha, Česká republika
Medzinárodný filmový festival 2014, Bratislava, Slovensko
Festival dokumentárnych filmov Vilnius 2015, Litva
Finále Plzeň 2015, Česká republika

Tvorcovia

Réžia: Lukáš Kokeš, Petr Hátle, Viera Čakányová, Rozálie Kohoutová, Radovan Síbrt, Klára Tasovská
Námet: Mariusz Szczygieł
Scenár: Jan Gogola ml., Viera Čákanyová, Petr Hátle, Rozálie Kohoutová, Lukáš Kokeš, Klára Tasovská, Radovan Sibrt
Producent: nutprodukce (CZ) - Tomáš Hrubý
Koproducenti: Centrala Film (PL) - Jacek Nagłowski, BFILM (SK) - Peter Badač 
Kamera: Lukáš Kokeš, Lukáš Milota, Prokop Souček
Animácia: Miša Čopíková, Veronika Obertová, Daniela Krajčová, Martin Tomori
Strih: Šimon Hájek, Lukáš Kokeš, Jan Daňhel, Evženie Brabcová
Zvuk: Adam Levý, Jan Richtr, Marek Poledna, Miloš Hanzély

 

Lukáš Kokeš

Lukáš (1983) je český dokumentarista. Vyštudoval filmovú vedu na Karlovej univerzite v Prahe a dokumentárnu tvorbu na FAMU. Prispieva do filmového magazínu Cinepur.

Filmografia:

Český žurnál: Pančovaná republika (2013)
V.I.P. / Vietnamese Important People (2013)
Pevnost (2012)
~ Česká radost – najlepší český dokument MFDF Jihlava 2012
~ Best Documentary, Jeden svet, Rumunsko
Pokus o duchovní nápravu opraváře televizí Josefa Lávičky v devíti obrazech (2010)
~ Zvláštne uznanie poroty MFDF Jihlava 2010
~ Cena Václava Táborského, Finále Plzeň 2010
~ divácka cena FAMUFEST 2010
59-184-84 (2009)

 

Petr Hátle

Petr (1983) začal po krátkom štúdiu na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovy študovať Katedru dokumenátrnej tvorby na FAMU.

Filmografia:

Veľká noc (2013)

~ Česká radost – najlepší český dokument MFDF Jihlava 2013
Advent (2011)
Leaving Istanbul (2010)
Deti 50. rokov (2010)
Make up (2009)
~ 2. cena v kategorii neamatérský film, Mladá kamera Uničov 2009
Heroes – Das Concept (2008)
~ Najlepší dokument, FAMUFEST 2008, Praha
~ 2. cena v kategorii neamatérský film, Mladá kamera Uničov 2008
Hiltonleaving (2006)

 

Viera Čákanyová

Viera (1980) vyštudovala scenáristiku a dramaturgiu na VŠMU a momentálne študuje dokumentárnu tvorbu na FAMU.

Filmografia:

Slovensko 2.0 (2014)
Update (2010)
Olda (2010)
Alda (2009)
~ Najlepší film, Najlepší strih FAMUFEST 2009, Praha
100 dní (2009)
~ Grand Prix Award, Early Melons 2010, Bratislava
~ Najlepšia kamera, Kamera Oko 2010, Ostrava
~ Grand Prix Medzinárodného Filmového Festivalu "Etiuda & Anima" 2007, Krakow,
Worms (2007)
Piraňa (2007)
~ Najlepší film, FAMUFEST 2007, Praha
Under underground (2006)
~ Najlepší dokument, Early Melons, Bratislava
~ Zvláštne uznanie, Áčko, Bratislava

 

Rozalie Kohoutová

Rozálie (1985) študovala romistiku na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovy a následne vyštudovala katedru dokumentárneho filmu na pražskej FAMU. Pritom prispievala do kultúrno-publicistických programov Českej televízie. Absolvovala 2 semestre na parížskej univerzite Sorbonne, kde pracovala v produkčnej spoločnosti Ideale Audience

Filmografia:

Kytlice – Zimmer Frei (2011)
Čapkovy kapsy (2011)
Roma Boys (2009)
~ Najlepší film, FAMUFEST 2009, Praha
~ Cena festivalu Fresh Film Fest 2010, Praha
~ Cena Dagmar Táborské
Vetřelci a volavky (2008)
Velmistr (2008)
~ Najlepší dokument, FAMUFEST 2008, Praha
~ Cena Dagmar Táborské
O Topanki (2007)
~ Najlepší film 1. ročníka, FAMUFEST 2007, Praha
~ GoEast Wiesbaden Award 2008

 

Radovan Síbrt

Radovan (1975) vyštudoval afrikanistiku a romistiku na Univerzite Karlovej v Prahe a tiež Katedru dokumentárneho filmu FAMU. Prevážne sa venuje vlastnej tvorbe, ale spolupracuje tiež s Českou televíziou a komerčnými subjektami.

Filmografia:

Vězení umění (2013)
O slušnosti (2012)
Domácí násilí (2007)
~ Najlepšia réžia, FAMUFEST 2007, Praha
~ Cena časopisu Cinepur
Manželství Roberta a Gabriely (2005)
~ Najlepší film 1. ročníka, FAMUFEST 2005, Praha
~ Cena festivalu Fresh Film Fest 2006, Praha
~ cena odbornej poroty na prehliadke FRAME
~ Cena časopisu Cinepur

 

Klára Tasovská

Klára (1980) vyštudovala Nové media na Akadémií výtvarných umení v Prahe a tiež dokumentárnu tvorbu na FAMU

Filmografia:

Pevnost (2012)
~ Česká radost – nejlepší český document MFDF Jihlava 2012
~ Best Documentary, Jeden svet, Rumunsko
Půlnoc (2010)
~ nominácia na Cenu Magnesia za najlepší študentský film, 2010
~ najlepší dokumentárny film, Early Melons Bratislava, 2011
Memory recall (2008)
HaCan (2008)
Rekonstrukce (2007)
Strom (2007)
Baníček (2006)

 

 

Kontakty

Producent nutprodukce: Tomáš Hrubý - tomas(at)nutprodukce.cz  
Koproducent BFILM: Peter Badač - peter(at)bfilm.sk